Bearnaisesaus om je vingers bij af te likken!

Blogs Eten & Drinken | Reacties uitgeschakeld voor Bearnaisesaus om je vingers bij af te likken! | 2 mei 2017

Met Dreulicious wil ik dinermomenten creëren zodat jullie herinneringen kunnen maken. Of juist herinneringen ophalen. Met vrienden en familie samen eten en dat moment delen met elkaar. Dit kan een verjaardag zijn, een jubileum,  trouwdag, een diner om mensen te bedanken. Noem maar op. Het leukst lijkt mij het als jullie je eigen dinermoment creëren. Ik denk hier graag in mee en neem de organisatie van jullie uit handen zodat jullie echt tijd hebben om met volle teugen van het moment te genieten. In mijn blog vind ik het leuk om mijn lievelingseten of herinneringen aan eten met jullie te delen.

Gek op Bearnaise saus

Bearnaisesaus saus is by far mijn lievelingssaus, het liefst in combinatie met een mals gegrilde entrecote en vers gemaakte frietjes. Mijn lekkerste bearnaisesaus heb ik een paar jaar geleden gegeten in Gent bij Brasserie Restaurant Pakhuis. Voor het vrijgezellen feest van een vriendin van mij waren we twee dagen in Gent. We hebben daar volop genoten van het bourgondische Belgische leven. Biertjes proeven, uitgebreid lunchen met garnalen- en kaaskroketten, rondvaart (helaas in de regen) en dus ’s avonds uiteten bij Het Pakhuis.

Bij het openen van de menukaart viel mijn oog direct op de entrecote met Bearnaise saus. En wat heb ik ervan genoten. Heerlijke verse, romige en net wat zurige saus met de zachte en verrassende smaak van Dragon. Maar ook bij de snackbar in België heb je de mogelijkheid om in plaats van mayonaise, bearnaisesaus te kiezen. Helaas is de saus dan niet altijd vers en ik vind hem dan vaak iets te zuur.

Een stukje geschiedenis…..

Bearnaisesaus is  lid van de hollandaisefamilie. De saus wordt gemaakt van verwarmde eierdooiers met citroensap. Er wordt geleidelijk boter doorheen verwerkt zodat je een dikke, gele, romige saus krijgt.Voor deze sauzen familie geldt dat ze naast beroemd ook berucht zijn, omdat de eidooiers kunnen klonteren en de saus kan schiften. Een geheimpje: in de blender maak je deze saus heel gemakkelijk zonder risico…

Hollandaise versus Bearnaise

Bearnaisesaus verschilt alleen in smaak en sterkte van de hollandaisesaus. De manier van bereiden is ongeveer gelijk. Bij de Hollandaise wordt er citroensap als smaakstof gebruikt en bij de Bearnaise is ingekookte wijn met azijn, sjalotten, peper en dragon het belangrijkste smaakelement. Dit is de smaakbasis en heet officieel De gastrique.

Oefening baart kunst

Als je deze punten onthoudt kan het (bijna) niet mis gaan

De eieren

De eierdooiers krijg je dik, glad en romig door ze langzaam en geleidelijk te verwarmen. Doe je dit te snel dan worden ze korrelig, doe je het te lang dan krijg je roerei. Ik klop de eieren in een schaal boven een pannetje met heet water ( au bain-marie)

De boter

Voeg de gesmolten boter geleidelijk toe. Op deze manier nemen de eidooiers de boter het beste op. De saus wordt niet dik als er te veel  tegelijkertijd wordt toegevoegd, vooral in het begin. Klontjes ontstaan als je meer boter toevoegt dan de eierdooiers kunnen opnemen

Hieronder deel ik mijn favoriete bearnaisesaus recept. Het is wel de variant waarbij je de saus met de hand maakt. Het kost je niet heel veel meer tijd dan de versie die je met de blender maakt en als het lukt geniet je extra van je zelfgemaakte saus.

Bearnaisesaus (3  dl saus, genoeg voor 4 personen)

Wat heb je nodig:

Voor de Smaakbasis:

  • ½ dl droge witte wijn
  • ½ dl wijnazijn
  • 1 kleine sjalot fijngehakt
  • 1 eetlepel verse dragon fijngehakt

Voor de saus:

  • 3 eierdooiers
  • 2 eetlepels koude boter
  • 100 – 150 gr gesmolten boter
  • 2 eetlepels verse dragon fijngehakt
  • De ingrediënten voor de smaakbasis doe je in een steelpannetje
  • Laat alles op middelhoog vuur koken tot er 2 eetlepels vloeistof over zijn
  • Zeef de vloeistof
  • Laat het azijnmengsel afkoelen.

De saus gaan we au bain-marie kloppen.

  • Zet hiervoor een pan, waar je beslagkom op past, met een laag water op het vuur. Je beslagkom hoeft het water niet raken.
  • Breng het water aan de kook
  • Zet je beslag kom met de eierdooiers op de pan met het kokende water
  • Klop de eieren tot ze dik zijn.
  • Giet het azijnmengsel er bij.
  • Voeg de helft van de koude boter toe en klop de eierdooiers op een laag pitje tot ze dik worden.
  • Klop nu de rest van de koude boter er door,
  • Nu voeg je druppelsgewijs de gesmolten boter toe.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe en roer de dragon erdoor.

Now that’s Dreulicious, groetjes Marscha!

Bron afbeeldingen

Reacties

Je kunt geen reacties plaatsen.