De Pluktuin Stoutenburg

Blogs Kids Uitgaan | Reacties uitgeschakeld voor De Pluktuin Stoutenburg | 14 augustus 2017

Er staat een prachtige verse en kleurrijke bos bloemen  tegenover me op tafel. Geel, paars, roze; alles door elkaar! Daar word ik zo blij van! Wat deze bos nog leuker maakt is dat ik het zelf geplukt hebt. Echt! Met een mandje en een schaartje, de zon op mijn bol en middenin de natuur. Dat beleef je alleen bij De Pluktuin in Stoutenburg. Werkelijk op steenworp van Amersfoort ligt de prachtige pluktuin van Wilma Ravenhorst, op het bedrijf dat zij met haar man runt. Met sprankelende ogen en vol passie vertelt Wilma over De Pluktuin die al zeven zomers volop pluksters, wandelaars en bezoekers trekt.

Zo begon het…

Op het ouderlijke boerderij van Wilma groeide haar man Leendert pompoenen in zijn moestuin. En na de oogst verkocht hij ze in een kraampje aan de weg. In de moestuin groeiden ook bloemen. Het waren te veel bloemen voor Wilma’s eettafel en vensterbanken dus zette zij eens bosjes bloemen bij de kraam; verse geplukt uit haar eigen bloementuin voor een ander. De bosjes bloemen verkochten net zo snel als de pompoenen. Sterker nog; mensen belden bij Wilma aan en vroegen “Hier kan ik toch bloemen kopen?”

Wilma is gek op bloemen en zag dat ze met haar liefde voor bloemen anderen blij kon maken. Zij besloot om te voorzien in de vraag naar vers geplukte bloemen. Zij besteedde  -naast het jonge gezin en het pluimveebedrijf- ook nog tijd aan planten, plukken, boeketten maken en deze verkopen. Opvallend dat de gemengde vrolijke gekleurde boeketjes het meest in trek waren. Tijdens een gezinsvakantie kwamen Wilma en Leendert per toeval bij een pluktuin terecht. Het was een ware eyeopener en als vanzelfsprekend besloten zij op hun erf ruimte te maken voor een heuse Stoutenburgse pluktuin.

Meer dan een pluktuin

Het beroemde Klompenpad en Marskramerpad kruisen het adres van De Pluktuin. Wilma voorzag in nog een behoefte; een theehuis waar men even de benen rust, een kop thee of drinkt en deze natuurlijk paart met een stuk verrukkelijke huisgemaakt taart van Wilma. Want hoe toepasselijk; het theehuis is gevestigd in het oude bakhuis op het erf van de boerderij. Trust me, ik heb gisteren de pruimentaart geproefd. En eerlijk waar; je vergeet even dat je eigenlijk voor de bloemen kwam! Het theehuis beperkt zich niet tot het plukseizoen en opent van mei – september. De meeste taarten bakt Wilma zelf; savonds nadat haar gezin gevoed is, de afwas gedaan en de oven weer voorverwarmd is bakt ze verrukkelijke taarten voor de volgende dag.

Een tuin vol passie!

Pas als je met eigen ogen De Pluktuin ziet, besef je hoeveel passie er in dit bedrijf zit. In het voorjaar poot Wilma met de hand elk plantje in haar kas. Onder haar toeziend oog en met veel geduld kweekt zij  alle plantjes tot ze groot genoeg zijn om te planten. Allemaal met de hand! Je kan je amper voorstellen dat de weelderige bloemenzee waar je nu door struint in juni slechts bestaat uit rijen aan rijen met kleine mini plantjes.

Alle schakeringen roze, rood, geel, oranje, paars en groen stralen nu in De Pluktuin. Bij elkaar zo’n 50 soorten bloemen – met de hand geplant! Ik ben echt onder de indruk. Het ziet er prachtig uit. Ik kan amper kiezen tussen alle kleuren en maten dahlia’s, koppige zonnebloemen, wuivende grassen, lange witte vlinderstruik pluimen, blauwige korenbloemen en  rode zonnehoed. Wilma vertelt dat haar persoonlijke favoriet de zinnia is. Deze staan in alle kleuren van de regenboog klaar om te plukken in één van de eerst rijen. Ik heb geen favoriet want ik vind ze allemaal mooi en daarom pluk ik lukraak een mandje vol bij elkaar. Op het toonbankje bepaalt de grote van het bindpunt bos de prijs; variërend tussen €2 en €15. Ik laat het verschuldigde bedrag achter, zet het mandje en bloemenschaartje voor de volgende bezoekers klaar.  Kom je met kinderen? Er is een speelplaats én een kinderpluktuin. Voor een kinderprijsje plukt je kind ook een vrolijk bosje bij elkaar. “Lekker eenvoudig”,  denk ik nog, “maar wat een geweldige plek. Hier wil ik elke week wel komen!”

Doe dat vooral NU want deze weken zijn de bloemen op hun aller- allermooist! Vol, kleurrijk, glanzend en stralen. Klaar om door jou geplukt te worden en op in een vaas op jouw tafel, vensterbank of aanrecht te shinen. De Pluktuin is open op donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 10:00! Perfecte tijd ook voor een kop koffie met overheerlijke taart ; -)

By Lydia

Reacties

Je kunt geen reacties plaatsen.