Van de verkeerde kant

Blogs | Reacties uitgeschakeld voor Van de verkeerde kant | 23 oktober 2019

Als nep Amersfoorter moet me toch iets van het hart. Tenminste, ik gok dat dit me een nep Amersfoorter maakt. Na ruim tien jaar in deze stad is er namelijk nog steeds iets wat ik niet snap. Wacht, ik zal me nader verklaren. Aangezien ik aan de rand van het centrum woon fiets ik dus regelmatig over de Stadsring. En dat is rond deze herfstachtige tijd van het jaar prachtig.  En levensgevaarlijk, want echt mensen beware!! Laat die herfstblaadjes voor wat ze zijn en houd je blik strak op de weg. Want wat blijkt? Ik woon in een stad waar ze stinkjaloers zijn op onze Engels buren. Of gewoon een beetje gek. Of allebei. Want waarom zou je anders structureel aan de verkeerde kant van de weg fietsen?!

De eerste keer dat ik dit fenomeen spotte betrof het een pukkelige jongen (gokje) en kon ik nog denken ‘He, die jeugd van tegenwoordig..’. Inmiddels weet ik beter en heb ik minstens de helft van de populatie van Amersfoort al eens voorbij zien razen. Van de verkeerde kant dus. Studenten, bejaarden in scootmobiels, bakfietsen, klassen vol schoolkinderen, Tena ladies…. Werkelijk alles komt voorbij. Het wachten is slechts op een ontsnapte olifant uit de dierentuin..

Inmiddels heb ik ook de bijbehorende mores in de smiezen. Ten eerste is chagrijnig kijken een absolute must. De weg is van jou en de gek die aan de juiste kant van de weg fietst zal dat weten ook. Brengt ons bij het tweede punt. Je wijkt niet. Nooit. Never. Geen centimeter. Dat de schrijfster van dit stuk regelmatig op het randje van de dood zweeft (want bijna te water in de beek en onderschat die woeste wateren niet) zal jou een rotzorg zijn. Dit is Amersfoort en fietsen doen we hier bij voorkeur tegen het verkeer in.

Het is mij onduidelijk of dit toch wel een beetje bijzondere (toch? TOCH?!) weggebruik nu iets is wat elke Amersfoorste kleuter van zijn ouders leert tijdens het driewielen, of dat het onderdeel is van het collectieve kei geheugen. Ik heb na al die jaren maar besloten om ook het allerlaatste restje inburgering te ondergaan en vanaf nu ben ik een ‘echte’ keientrekker.

Jullie zijn gewaarschuwd..;)

Reacties

Je kunt geen reacties plaatsen.