Onze date op zondag met Mozart

Cultuur Nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Onze date op zondag met Mozart | 6 maart 2018

Ik woon al bijna 11 jaar in Amersfoort, waarvan acht in de binnenstad. De keren dat ik langs de Sint Aegtenkapel aan ‘t Zand ben gefietst zijn dus ontelbaar. Toch was ik er nog nooit binnen geweest. Vet zonde, bleek afgelopen zondag want wat is dit een bijzondere en vooral sfeervolle ruimte!

Sint Aegtenkapel

Het Sint Aegtenklooster dateert al uit de 16e eeuw en was het grootste klooster van Amersfoort. Vroeger was het complex aan het Grote Spui en ’t Zand een ziekenhuis, een kerkhof en een kapel. De kapel -die dus al heel wat jaartjes meegaat- is het enige wat nog over is van het enorme kloostercomplex van weleer. Omdat de kapel zwaar vervallen was, is deze van 1969 tot 1972 gerestaureerd en het resultaat daarvan valt nu dus nog te bewonderen. Ik vind het pand in een woord prachtig, of om met mijn dochters woorden te spreken. “Joe, wat ruikt het hier oud…..”.

Koffieconcert

Ik houd het er maar op dat ze het over dit historische gebouw heeft en niet over onze medebezoekers van de kapel op deze stralende zondagochtend. We zijn hier namelijk voor een klassiek koffieconcert en dat is voor ons allebei de eerste keer. Mijn tienjarige haalt de gemiddelde leeftijd in elk geval flink naar beneden en vol verwachting klopt ons hart. Het mijne ook een beetje bezorgd, want is een klassiek concert een goed idee met een tienjarige? We gaan het meemaken!

De koffieconcerten vinden om de week plaats in de kapel en de kaartverkoop gaat via FLINT.

Mozart

Vandaag staat er een stuk van Mozart op het programma, uitgevoerd door Birthe Blom (viool), Joël Waterman (altviool) en Amber Docters van Leeuwen (cello). Nu zijn we niet bepaald thuis in de klassieke muziek, maar hier kunnen we wel aan wennen. De muziek is prachtig en juist in de mooie kapel komt deze erg goed tot zijn recht. Halverwege fluistert mijn dochter enthousiast in mijn oor dat ze een Sinterklaasliedje herkent. Laten we hopen dat de geest van Mozart het niet gehoord heeft. En ze luistert in elk geval!

Dropsleutels

Nu ben ik een doorgewinterde moeder dus heb ik uiteraard een voorraadje dropsleutels voor noodgevallen in mijn tas. Better be prepared 😉 Die zijn de hele voorstelling (van ruim een uur) niet tevoorschijn gekomen. Mijn dame heeft heus niet stil als een standbeeld gezeten, maar kreeg pas tegen het einde last van wiebelende benen. Het feit dat de violiste roze haar had en de celliste hakken waar je u tegen zegt, hielp overigens ook mee. Girls will be girls…

Conclusie

Wat mij betreft is deze klassieke moeder-dochter-missie in de Sint Aegtenkapel meer dan geslaagd. Als je graag eens iets anders wil doen met je kind en je staat open voor klassieke muziek dan is dit een prima uitje. Voorwaarde is wel dat je kind een beetje stil kan zitten, dus ik zou zeggen vanaf een jaar of acht. Zolang jij de dropsleutels niet vergeet, komt het vast goed!

Dit artikel is geschreven is samenwerking met FLINT

Reacties

Je kunt geen reacties plaatsen.