Hallo Mondriaanhuis!

Blogs Cultuur Kids | 1 reactie | 9 mei 2017

Rood, geel, blauw met een dikke zwarte streep. Tel er een paar kubussen bij op. Herkenbaar? Vast! 2017 is het themajaar van De Stijl. Mondriaan to Dutch Design prijkt op vlaggen, banners, borden en flyers door heel Amersfoort. Uit de Keistad komt de wereldberoemde kunstenaar en mede-oprichter van De Stijl Piet Mondriaan. Getriggerd door dit alles kwam het er eindelijk van een bezoek te brengen aan het Mondriaanhuis.

Al jaren fiets ik langs de Kortegracht. In dit gebied met heerlijke lichtglooiende straatjes langs de smalle grachtjes waar de intieme sfeer van de binnenstad tot uiting komt, liep Piet Mondriaan ook. En het beroemdste huis aan de Kortegracht is het Mondriaanhuis. Het huis is vernieuwd en vertelt het verhaal van het leven van Piet Mondriaan.

De sobere gevel van het Mondriaanhuis staat in schril contrast tot de sfeer die het interieur ademt. Zodra je de drempel over gaat, knalt het kenmerkende, heldere geel je tegemoet. Het interieur met glazen dak is prettig licht en open en de ruimtelijke indeling is prikkelend en verrassend. Mijlen ver van het donkere, beschimmelde huis waarin de zoon van een schoolmeester in 1872 ter wereld kwam. In een arm gezin ontwikkelde deze jongen zich tot een kunstenaar van wereldformaat. Natuurlijk vond zijn vader een opleiding tot kunstenaar geen goed idee, maar met een studiebeurs van de koningin op zak ging Piet naar de kunstacademie. Als landschapsschilder moest hij hard werken om zijn levensstijl te bekostigen. Zijn levensreis begon in Amersfoort en ging via Amsterdam (1892) naar Parijs (1911) en van London naar (1938) New York City (1940).

Wist je dat Mondriaan méér is dan rood, geel en blauwe kubussen? Ik niet! Het oeuvre overzicht van deze wereldberoemde Keientrekker is fantastisch weergegeven in een compacte voorstelling met muziek, beeld en kleur op fraaie rechthoekige beeldschermen. Ze lijken los van elkaar te staan, maar vormen toch een geheel. Prettig verrast verliet ik de voorstelling.

Zoals in elk goed museumhuis geeft het Mondriaanhuis een tijdslijn met levensverhaal weer. Hoog langs het plafond lopen de jaren en woonplaatsen van zijn leven. Aan de hand van foto’s, schetsjes, maquettes, prenten en kaarten worden de belangrijkste momenten uit zijn leven verteld. Hoewel de voorste kamer van het Mondriaanhuis groot is, voelt het intiem en vertrouwd. Het is wat lastig bewegen en doorlopen langs de vitrinekastjes met alle zaterdagmiddag bezoekers; ik hoor Frans, Duits, Engels.

Mondriaans New York periode wordt heel gaaf verbeeld. In de zaal staat een grote kunststoffen kubus. Bij binnenkomst helemaal leeg en blanco. Maar dan worden in 3D foto’s en films van New York in de jaren ’30 en ’40 getoond met gele taxi’s, opzwepende jazz en boogiewoogie. Een animatie van een man die de beroemde schilder voorstelt, beweegt door het beeld. Ondertussen vult de ruimte zich met blokjes, kubussen, rood, geel en blauw. Kleine en grote vlakken bewegen door de ruimte op het ritme van de muziek. Je weet haast niet welke kant je op moet kijken en probeer eens niet mee te tikken op het ritme. De hele ruimte vult zich met Piet Mondriaan!

Terwijl mijn oren nog suizen en ik met mijn ogen knipper, wandel ik door het Doe-het-zelf atelier. Super leuk voor kinderen (en opa’s en oma’s) met veel rood, geel en blauwe lego. De muur is voorzien van grote Lego platen en kinderen leven zich uit met de blokjes. Liever knippen, plakken en knutselen? Grote tafels vol met papieren en kleurgerei staan klaar voor de kleine kunstenaars onder het publiek.

Het Mondriaanhuis is niet je doorsnee museum; ik ben erg verrast. Het is fris, licht, compact en vertelt met respect het verhaal van Piet Mondriaan. Als je op een regenachtige zaterdag je verveelt of een ergens uurtje over hebt; fiets naar de Kortegracht en dompel je onder in De Stijl!

By Lydia

Reacties