September Me: Tete a tete met het Ragazze Quartet

Cultuur Uitgaan | Reacties uitgeschakeld voor September Me: Tete a tete met het Ragazze Quartet | 11 september 2018

De dagen worden weer korter, de ochtenden killer en de barbecue is schoongemaakt opgeborgen. Ik weet niet of het aan mij ligt maar ik heb zowaar zin in de herfst. Begrijp me niet verkeerd hoor, die zwoele zomer van 2018 was zalig maar nu heb ik zin in rode wijn, stoofpotjes en mooie muziek. Dit jaar wordt de herfst afgetrapt met September Me en als we het dan toch over mooie muziek hebben…

Kamermuziek 2.0

September Me is een bijzonder festival waar Amersfoort trots op mag zijn. Want waar wordt kamermuziek nu gecombineerd met lichtkunstenaars, theater, film en ,niet geheel onbelangrijk, lekker eten?! In Flint dus en wel op 19 tot en met 23 september. Artistiek leider van dit toffe en originele festival is het Ragazze Quartet. Deze vier dames zijn leading ladies binnen de Nederlandse kamermuziek en als het Ragazze Quartet spelen ze klassieke en moderne strijkkwartetten op het hoogste niveau. Tijd voor een tete a tete met het Ragazze Quartet.. 😉

Want we willen natuurlijk alles weten over September Me, maar zijn ook wel benieuwd hoe dat nu gaat als je met vier vrouwen continu op elkaars lip zit. Gelukkig blijkt al snel dat het kwartet elkaar vooral heel goed aanvult en aanvoelt. Dat moet ook wel als je het al elf jaar met elkaar uithoudt. Rosa, Jeanita, Annemijn en Rebecca hebben allemaal een heel ander karakter en dat werkt in de praktijk eerder versterkend dan dat het botst. Een kwartet bestaat tenslotte uit verschillende klanken.

Vorig jaar startte September Me in de huidige vorm, maar het festival bestond al eerder onder de naam Amerfortissimo. Toen het Ragazze Quartet de kans kreeg om het festival ‘over te nemen’ hoefden ze daar niet lang over na te denken. Een ‘eigen’ festival als speeltuin om naar eigen inzicht vorm te geven… Can i hear a woop woop!

September wie?

Wie er naar het festival moeten? Uhm, wie niet is eigenlijk meer de vraag. Jong en oud zijn welkom en er is voor elk wat wils. Eigenlijk is het doel om mensen te verrassen, dat ze nog niet weten dat ze iets helemaal te gek vinden. Het kwartet wil je vooral veel randbelevingen voorschotelen, dus laat je verrassen en blijf de hele dag rondhangen en eten!

Leuk om te weten ook dat er veel upcoming artiesten zijn opgenomen in de programmering. Juist voor artiesten die niet binnen ‘de heersende hokjes’ passen is het soms lastig om een podium te vinden. Soms zijn programmeurs ook nog erg behoudend. Juist deze opvallende, inspirerende, out of the box artiesten wil het Ragazze Quartet een podium bieden tijdens September Me.

Must see

Tot slot willen we natuurlijk nog even weten wat de absolute must see is van het festival. Gelukkig zijn de dames niet te beroerd om daar een boekje over open te doen.

Annemijn

“ Mijn favoriet is het slotconcert, Schuberts Winterreisse. Deze hebben we zelf laten bewerken tot de uitvoering op September Me en daar zijn we super trots op!”

Rebecca

“ Dan noem ik toch direct de zwaarste bevalling van het hele festival, namelijk het nachtconcert. We spelen het langst durende strijkkwartet (4 tot 6 uur) ter wereld van Morton Feldman.  Het publiek ervaart dit horizontaal terwijl ze liggen op bedjes en er zijn ondertussen videoprojecties. Kortom, een spacende ervaring. Zowel voor het publiek als voor ons…”

Rosa

“ Ik speel met mijn theatergezelschap Via Berlin de voorstelling ‘OOIT’. Een intieme voorstelling over twee bejaarde zussen met eenzaamheid als thema. Bijzonder om door middel van muziek en acteren een verhaal te brengen.”

Jeanita

“ Ik zou zelf heel graag naar de voorstelling ‘Duets with Jim’ gaan. Andrea van Beek is een operazangeres en ze nam de geluiden op die haar meervoudig gehandicapte zoon Jim maakte. Ze vroeg componisten een duet te maken voor haar zoon en haarzelf. Het geheel moet echt heel indringend en bijzonder zijn… “

 

Ik zeg lang leve de herfst op September Me!

Reacties

Je kunt geen reacties plaatsen.